C in Zee diploma

Eerste C in Zee zwemdiploma’s uitgereikt!

16 kinderen kregen zaterdag 29 augustus uit handen van Jolanda van Belzen (Bewegingsplein Westduin) het eerste ‘C in Zee’ zwemdiploma van Nederland uitgereikt.

Afgelopen vrijdag was al weer de laatste les van de 6-weekse cursus C in Zee. De 16 kinderen waren eerst Krabbetjes, daarna Zeehonden en uiteindelijk werden ze een sterke Orka. Zij, die de branding kunnen trotseren, kou kunnen weerstaan, zonder angst langs de kwallen kunnen zwemmen & in diep water een hoekduik kunnen maken om zand van de bodem te halen!!! Zaterdag namen de kinderen eindelijk hun C-diploma in ontvangst.

Veilig leren zwemmen in open water

Tijdens de 6-weekse durende cursus leren kinderen veilig te zwemmen in open water zoals de zee. De kinderen leren andere dingen dan in een zwembad. Ze leren hoe om te gaan met de golven, stroming, eb &vloed en windrichting. Verder leren ze door de branding te gaan met een rescueboard, help-houding oefenen, koprol en hoekduik te maken in het water. Het bleek allemaal niet zo eenvoudig als je net je B-diploma hebt gehaald. Ook voor de kinderen reeds in het bezit van een gewoon C-zwemdiploma was zowel de theorie als de praktijk een gewenste aanvulling.

Bewegingsplein Westduin heeft in samenwerking met Reddingsbrigade Van Dixhoorn de cursus C in Zee opgezet. Het is de 1e cursus in Nederland waarbij deelnemers leren om te gaan met de risico’s van open water. De C in Zee cursus is een aanvulling op het bestaande A-B-C zwemmen wat kinderen leren in het zwembad.

Op de vraag hoe initiatiefneemster Jolanda van Belzen terugkijkt op de cursus, antwoord zij: “Ik ben enorm trots op de kinderen die deze eerste C in ZEE cursus hebben afgerond. De kinderen hebben het niet cadeau gekregen en een ieder heeft zijn moeilijke momentjes gehad. Het was een geweldige leerzame ervaring voor zowel de kinderen, ouders als ons team. De dankbaarheid van ouder en kind na afloop van de cursus was erg bijzonder.

Nieuwe cursus C in Zee

Nu de zwemcursus 2015 is afgerond is het tijd om te evalueren. Het lesprogramma wordt nagelopen en bijgestuurd waar nodig is voor zwemcursus 2016. In de afgelopen periode hebben andere zwemscholen, ouders en het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ-NRZ) de cursus in de gaten gehouden. De cursus heeft een soort bewustzijn aangewakkerd dat ouders ook niet goed weten wat de risico’s van de zee eigenlijk zijn. Wanneer ouders en kinderen interesse hebben in de cursus, kunnen ze contact opnemen via info@bewegingspleinwestduin.nl of zich alvast inschrijven voor 2016 op www.cinzee.nl.

 

Auteur: Sandra de Blaeij

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.