20 LinkedIn tips

Alles wat je moet weten om opdrachten uit Linkedin te halen

Van alle grote sociale netwerksites ,wordt Linkedin het minst vaak genoemd als potentieel marketinginstrument. En dat is onterecht, want op Linkedin kun je veel commercieel resultaat halen. Terwijl andere sociale websites zoals Twitter en Facebook vluchtig zijn en niet echt voorzien in het aangaan van relaties, is Linkedin er op gericht om echt inhoudelijk te netwerken in de zakelijke sfeer.

Wil je concrete opdrachten uit Linkedin halen? Dan helpen de onderstaande Linkedin tips je op weg naar je eerste opdracht!

Zorg voor een compleet profiel

Linkedin begint met het aanmaken van een compleet profiel over jezelf. Geef zoveel mogelijk openheid en vermeld relevante contactgegevens, opleidingen, je functie, arbeidsverleden en een beknopte omschrijving van je bedrijf. Op Linkedin is transparantie belangrijk. Verval daarom niet in lange beschrijvingen en ben eerlijk. Zorg dat je profiel aanspreekt!

Koppel Linkedin aan Twitter

Door Linkedin te koppelen met Twitter verschijnen je Twitter updates op Linkedin. Dankzij de koppeling kunnen Linkedin gebruikers altijd zien waar je mee bezig houdt. Via Twitter kun je bijvoorbeeld relevant nieuws verspreiden met links naar je website. Linkedin gebruikers zullen je website daardoor gaan bezoeken. Bekijk de 25 Twitter tips voor optimale integratie.

Plaats een portfolio, video en links op je profiel

Op je profiel kun je video’s, presentaties en links naar websites delen door een URL in te voeren. Linkedin doet hierna de rest voor je door een afbeelding te selecteren en deze op je profiel te plaatsen. Door visuele content op je Linkedin profiel te delen ontstaan mogelijkheden om bezoekers door te leiden naar je relevante gegevens die zich buiten Linkedin bevinden.

Vul je expertises in

Je kunt vaardigheden en expertises toevoegen aan je profiel. Geef via deze optie in korte trefwoorden aan waarin je uitblinkt en wat je diensten en expertises zijn. De expertises werken zoals tags en je kunt hierop gevonden worden door andere gebruikers. Tegelijkertijd kun je jezelf met deze optie nog eens kort en krachtig profileren.

Publiceer een link naar je website

Bovenin je profiel kun je een prominente link naar een tot drie websites plaatsen. Maak hier gebruik van want het is de ideale methode om meer over jezelf te laten zien aan je relaties en andere geïnteresseerden. Zorg ervoor dat je alleen relevante websites plaatst en geef een duidelijke omschrijving, zodat het duidelijk is naar welke website je verwijst.

Geef aan dat je openstaat voor nieuwe business

Onder ‘contact preferences’ kun je aangeven of je open staat voor bijvoorbeeld vacatures maar ook of je geïnteresseerd bent in business deals en nieuwe samenwerkingen. Geef aan waarvoor andere gebruikers je mogen benaderen. Wil je nieuwe relaties leggen, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je hier een aantal mogelijkheden activeert.

Raak bevriend met al je relaties

Zorg dat je bevriend raakt met zoveel mogelijk van je bestaande relaties door bijvoorbeeld je contacten te importeren uit Outlook en andere e-mailprogramma’s. Je kunt via de zoekfunctie ook zoeken naar je relaties en hen uitnodigen als connectie. Vergeet niet dat je alleen gebruikers uitnodigt die je kent, anders loop je het risico dat je een ‘rode kaart’ krijgt.

Maak het persoonlijk

Wanneer je relaties uitnodigt als connectie dan kun je een standaard mailtje sturen maar je kunt ook een persoonlijke boodschap toevoegen. Een persoonlijke benadering doet het altijd goed! Het kan binnen je bestaande netwerk leiden tot verbeterde relaties en uiteindelijk tot nieuwe opdrachten. Maak het dus persoonlijk!

Geef en krijg aanbevelingen

Vergroot je betrouwbaarheid en zorg voor positieve aanbevelingen maar geef zelf ook referenties af. Aanbevelingen kun je geven door op het profiel van andere gebruikers op ‘Recommend’ te klikken. Wil je niet wachten tot je relaties jou aanbevelen? Vraag dan een aantal relaties in één keer om een aanbeveling. Via je eigen profiel klik je hiervoor op ‘Ask for recommendations’.

Maak je profiel openbaar

Door je profiel openbaar te maken ben je ook zichtbaar voor niet-leden van Linkedin, en dat verhoogt de kans op nieuwe contacten. Je maakt een openbaar profiel aan door eerst op ‘Settings’ te klikken en daarna te klikken op ‘Edit your public profile’. Kies een profielnaam waarin je voor- en achternaam voorkomen zodat je vindbaar bent in zoekmachines zoals Google.

Plaats een link naar je profiel

Maak van Linkedin je digitale visitekaartje en verspreid je profiel door er op alle mogelijke manieren naar te verwijzen. Je kunt je Linkedin profiel bijvoorbeeld vermelden op de contactpagina op je bedrijfswebsite of in het ‘smoelenboek’. In je e-mailondertekening en via websites zoals Facebook kun je een permanente link plaatsen.

Word lid van relevante groepen

Is je profiel compleet, dan is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe contacten. Word daarom lid van (discussie)groepen, waarin zich gebruikers verzamelen met dezelfde interesses. Via de zoekoptie kun je zoeken naar groepen op basis van trefwoorden. Abonneer je op een aantal populaire groepen die passen bij je interesses en de diensten van je onderneming.

Reageer en discussieer in groepen

Zorg ervoor dat je actief bent in groepen door vragen van andere gebruikers te beantwoorden en mee te discussiëren over nieuwe onderwerpen. Beperk wel het aantal groepen waarin je actief meedoet omdat je geen tijd hebt om in alle groepen echt op te vallen. Om op te vallen in groepen is het zinvol om inhoudelijke bijdragen te leveren zodat je vakmanschap uitstraalt.

Draag relevant nieuws aan in groepen

In groepen kun je nieuws verspreiden. Plaats regelmatig links naar interessante artikelen. Het is belangrijk dat je een kwalitatieve bijdrage levert en geen spam-achtige promotie voor jezelf of je eigen website maakt. Andere gebruikers zullen je vooral gaan waarderen wanneer je veel informatie brengt. Plaats dus niet jezelf maar je inhoud in de schijnwerpers.

Leg nieuwe contacten in groepen

Het kost enige tijd maar je activiteit in groepen wordt beloond. Dankzij je bijdragen wordt je een veel geziene deelnemer. Je zult merken dat het bezoek op je profiel en je website toeneemt. Door actief te zijn in groepen maken steeds meer gebruikers kennis met je bedrijf. Als gebruikers bekend zijn met wat je biedt, dan word je wellicht interessant als relatie.

Start zelf een groep

Groepen op Linkedin zijn ooit allemaal door een enkele gebruiker geactiveerd. Je kunt zelf (of in samenwerking met anderen) een groep starten over een onderwerp dat past bij je bedrijfsactiviteiten en interesses. Omdat je zelf de beheerder van de groep bent geeft dit de kans om jezelf op subtiele wijze in de spotlights te plaatsen.

Maak een bedrijfspagina aan

Op Linkedin kun je een bedrijfspagina aanmaken waarin zich verschillende collega’s verzamelen. Je kunt op een bedrijfspagina meer vertellen over je bedrijf, je diensten en producten en je kunt relevante contactgegevens toevoegen. Een goed verzorgde bedrijfspagina is een absolute aanrader voor extra transparantie en meer resultaat in zoekmachines.

Gebruik een social media dashboard

Zeker voor intensieve gebruikers van Linkedin heeft een social media dashboard zoals HootSuite veel toegevoegde waarde. Met Hootsuite hou je overzicht over je profiel, je directe berichten, discussies in groepen en nog veel meer. Je hebt bovendien inzicht in de prestaties van je account dankzij uitgebreide rapportages over kliks, volgers en meer.

Vraag om ‘endorsements’

Wie Linkedin in het Engels gebruikt kan endorsements (officiële goedkeuring) ontvangen van connecties voor zijn expertises. Wie veel goedkeuringen ontvangt zal uitstralen dat hij zéker met recht een bepaalde expertise opvoert. Het kan helpen om je connecties te vragen jouw expertises te beoordelen, om het proces wat  te versnellen.

Premium lidmaatschap

Via je eigen profiel en in groepen creëer je nieuwe relaties maar er is een snellere vorm: het premium lidmaatschap. Via een onbetaald account kun je namelijk niet direct in contact komen met andere gebruikers, zonder dat je eerst wederzijdse connectie accepteert. Met het premium lidmaatschap kun je andere gebruikers wel rechtstreeks benaderen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.